Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης Στο 61ο Σαλόνι Χαρακτικής στο Παρίσι | |
---|---|
Στο 61ο Σαλόνι Χαρακτικής στο Παρίσι για πρώτη φορά συμμετέχει ένας Έλληνας.
Ο Ροπς ίδρυσε στις Βρυξέλλες τη «Διεθνή Εταιρεία των Καλλιτεχνών Οξυγραφίας» και ανήκε στα ιδρυτικά μέλη της «Ελεύθερης Εταιρείας Καλών Τεχνών των Βρυξελλών» και της επαναστατικής καλλιτεχνικής ομάδας των «Είκοσι», που συγκροτήθηκε, στην ίδια πόλη, το 1884. Επίσης, υπήρξε εικονογράφος βιβλίων πολλών μεγάλων συγγραφέων, όπως των Σαρλ Μπωντλαίρ, Βολταίρου, Τεοφίλ Γκωτιέ, Ζυλ Μπαρμπέ ντ’ Ωρεβιγύ, Στεφάν Μαλαρμέ. Ο Ροπς από το 1874 έζησε στο Παρίσι και δημιούργησε έργα τα οποία ανέτρεπαν τις ηθικές αξίες της εποχής του, κινούμενος ανάμεσα σε ένα φανταστικό συμβολισμό και ένα παρακμιακό ρεαλισμό. Στην Γαλλία, τον τίμησαν το 1889 με τον τίτλο της Λεγεώνας της Τιμής.
Στο 61 ο Σαλόνι Χαρακτικής συμμετέχουν συνολικά 30 καλλιτέχνες διαφόρων εθνικοτήτων. Η επιλογή τους έγινε από την επιτροπή του Συνδέσμου Χαρακτικής «Αssociation Pointe et Burin» στο Παρίσι. Φέτος, θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχει και ένας έλληνας χαράκτης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης.
Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης σπούδασε χαρακτική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καθηγητές τούς Ξενοφώντα Σαχίνη και Μανόλη Γιανναδάκη. Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, ενώ έχει βραβευτεί τρεις φορές για το χαρακτικό του έργο. Από τις σημαντικότερες ατομικές, ξεχωρίζουν οι εκθέσεις στο Μουσείο Χαρτιού Duszniki Zdrόj στην Πολωνία (2012) και στο Μουσείο Brut Art, Halle Saint Pierre, στο Παρίσι (2015) με τίτλο «Η εκδίκηση της Κοκκινοσκουφίτσας». Η τελευταία του έκθεση, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Χαρακτικά του έχουν χρησιμοποιηθεί σε βιβλία των εκδοτικών οίκων: Gutenberg, Διάττων, Μανδραγόρας, Πολύτροπον, Κέδρος, Μελάνι, Μπαρτζουλιάνος. Tο 2015, στο Παρίσι, τα θέατρα Eurydice, Zérο και Théâtre du Cristal χρησιμοποίησαν χαρακτικά του έργα για την προβολή των παραστάσεων τους. Είναι μέλος της Ένωσης Χαρακτών και του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Ελλάδος. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι και στην Αθήνα.
Το Ίδρυμα Taylor ιδρύθηκε το 1844 από τον Βαρόνο Taylor για την υποστήριξη των εικαστικών τεχνών, δημιουργώντας ευκαιρίες για την προώθηση των καλλιτεχνών, οργανώνοντας εκθέσεις, διαγωνισμούς, προσφέροντας υποτροφίες και βραβεία.
17 Μαΐου και 9 Ιουνίου 2018 |
E-mail: info@nikias.gr